Blog > Automatizovaná linka umožňuje JUSDĚ až 1200 variant balení 

V březnu 2022 začala JUSDA Europe pomýšlet na automatizovanou linku na ořez kartonů. V prosinci téhož roku firma podepsala smlouvu se společností Kodys na unikátní robotické pracoviště, které dovoluje až 1200 různých rozměrů krabic.

JUSDA Europe nespadá do segmentu automotive a nemá tak ze strany dodavatelského řetězce povinnost standardizace balení. Proto se společnost zabývala možností, jak zefektivnit proces přípravy materiálu pro koncového zákazníka. Z důvodu zvýšení efektivity bylo specifickým požadavkem klientů připravit materiál pro produkci v balení s již odstraněným vrchním kartonovým víkem.

„Ruční ořez kartonů byl pro operátory nejen manuálně náročný, ale navíc nesl vysoké riziko pracovního úrazu, značnou míru neefektivity a znaky plýtvání z pohledu materiálových toků. Po implementaci automatizovaného řešení, které trvalo zhruba tři měsíce, jsme dosáhli objemů ve výši 300 vyrobených boxů denně. Máme 80% úspěšnost a splnili jsme tak zadání, které jsme si při startu projektu stanovili,“ říká Veronika Píšová, projektová manažerka společnosti JUSDA Europe.

Od prvopočátku šlo o unikátní řešení, který nemá v České republice obdoby. JUSDA Europe se tak stala první společností, která automatickou linku na ořez kartonů do svého provozu aplikovala. Plánuje navíc implementaci linky do svých dalších skladů v Kutné Hoře nebo Dašicích.

Výzvou bylo nejen dodržení rozpočtu ve výši dva a půl milionů korun, ale také variantnost rozměrů, nebo výskyt kovových spon, které nejsou pohledem rozpoznatelné. „Kovové spony jsou na kartonových krabicích umístěné v různých výškách od okraje, navíc často pod vrstvou izolepy. To způsobovalo problémy s poškozením ultrasonického nože, který při ořezu do kovové spony narazil. S touto překážkou jsme si poradili tak, že kovové spony měříme speciálním nástrojem, který dokáže sponu nejen detekovat, ale také zjistit v jaké výšce se nachází,“ vysvětluje Veronika Píšová a dodává, že budou s dodavatelem Kodys dále pracovat na vylepšeních stávající linky v oblasti životnosti nožů.

 

Zpět na blog

Další články